Matúšova zem Matúšova zem
Matúšova zem
Regionális
idegenforgalmi szervezet
Matúšova zem
Mátyusföld
részletes keresés

A történelem nyomában

Az Esterházy egy jelentős magyar nemesi család, amely a 15. század első felében jelent meg Galántán és környékén. Ők voltak a Habsburg-monarchia egyik legnagyobb földbirtokosai, valamint a Habsburg ház támogatói. A Mátyusföld szívében fekvő Galánta az Esterházyak birtoka volt és a család évszázadok óta őrzi gyökereit a "de Galantha" utótagot használva arisztokrata családnevükben. A család tagjai fontos építészeti emlékeket építettek a városban - két kastélyt és egy temetőkápolnát.

Az Esterházy család reneszánsz kastélya, Galánta

Egy többszintes panelrengeteg ölelésében áll a Galántai reneszánsz kastély, amely az évszázadok során több átépítésen is keresztülesett. Az eredeti hattermes reneszánsz épületre ma már csak a térelrendezés és a restaurált növény- és heraldikai falfestmények emlékeztetnek. A kastély 1600 körül épült -  egykori védelmi szerepére emlékeztet a körülötte húzódó várárok. 1992-ben újították fel és nyitották meg a nagyközönség számára. Ma múzeumként és galériaként működik, továbbá egy díszterem és polgármesteri reprezentatív helyiségek találhatóak meg itt. 

Az Esterházy család neogótikus kastélya, Galánta

A város szélén, a városi park környezetében emelkedik ki a neogótikus kastély. A homlokzaton 1633-ból és 1729-ből fennmaradt domborműves feliratok tanúskodnak az egyes építészeti szakaszokról. 1860 körül a harmadik, egyben az utolsó neogótikus stílusban történt átépítés adta meg a kastély mai megjelenését. Az átalakítás jelentős változást jelentett, gazdag romantikus elemekkel gazdagítva a homlokzatot és a belső tereket. A neogótikus átépítés megrendelője Esterházy József családja volt, kik az utolsó lakói voltak a kastélynak és a galántai temetőben található kápolnában vannak eltemetve. A kastély egyik építészeti eleme - a neogótikus torony szolgált alapul a város címerének megalkotásához.

A kastély északi szárnyában galéria, gramofon kiállítás, valamint Karol Duchoň és Kodály Zoltán emlékszobái találhatóak meg. A felújított nyugati toronyban a látogatók felfrissülhetnek egy tematikus kávézóban és egy borospincével ellátott étteremben. A déli tornyot 2021 végén restaurálták és a Galánta az évszázadokon spirálján című kiállításon tárlatvezetés tekinthető meg. A torony büszkélkedhet egy FÉNIX-díjjal - Az év kulturális műemléke 2022. 

Az Esterházy család neogótikus temetőkápolnája, Galánta

A kápolna a galántai Pozsonyi utcai régi temető részéhez tartozik. Az 1871-ben épült temetőkápolnában nyugszik Esterházy József és családja, kik az utolsó lakói voltak a galántai neogótikus kastélynak. A temetőkápolnát 1998-ban újították fel. Belső terét a "Keresztrefeszítés" című olajfestmény díszíti, mely egyidős magával a kápolnával, valamint a Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló barokk kőszobrok 1741-ből.

Esterházy kastély, Tallós (Tomášikovo)

A tallósi Esterházy kastély egy monumentális barokk-klasszicista épületegyüttes a falu szélén lévő parkban. Az Esterházy család építtette a 17. században. Egy ideig paraszti árvaházként, majd javítóintézetként és magánmanufaktúraként is működött. Az épületen a 19. század elején kisebb átalakításokat végeztek, mikor a parkot angolparkká alakították át és szobrokkal egészítették ki. Az újabb átalakítások a 20. századból származnak, mikoris a park egy részét sportpályává alakították át. A parkban platánok, valamint a Mária Terézia idejéből származó hatalmas lombhullató fák nyújtanak kellemes árnyékot. 

Nagymácsédi falumúzeum (Veľká Mača)

A nagymácsédi falumúzeum a Galántai Honismereti múzeum egyik fontos kültéri kiállítása. A kiállítás tematikusan három részre tagolódik. A legnagyobb a Nagymácséd település és annak tágabb környékének a fejlődését bemutató kiállítás. Többnyire régészeti leletek tekinthetőek meg, melyek főként a Mačianske vršky közismert régészeti lelőhelyről származnak - a legrégebbiek a kőkortól a középkorig származnak. A kiállítás második része a falu újkori történetének van szentelve, mely elsősorban a 19. és 20. századra összpontosít. 

Taksonyi tájház (Matúškovo)

A tallósi tájház, melyet műemlékként nyilvánítottak - 1847-ben épült, valamint a néprajzi kiállítást 1984-ben nyitották meg a nagyközönség számára. A kiállítás bemutatja a falu eredeti lakosságának a 19. és 20. századi életmódját, továbbá az 1947-ben áttelepített szlovákokét is.

A nagyfödémesi tájház (Veľké Úľany)

A nagyfödémesi tájházat a Galántai Honismereti múzeum  kezeli. A ház 1910-ben épült, valamint a kiállítást a 20. század elejei délnyugat-szlovákiai emberek életének szentelték.

Alsószeli gőzmalom (Dolné Saliby)

Alsószeli községben található az egykori gőzmalom épületében, amely a régió fontos műszaki műemléke. Az épületet a galántai Honismereti Múzeum kezeli, amely a régió gőzmalmainak történetét bemutató új kiállítást rendezett be. A többi helyiség irodaként és gyűjteményi letétként szolgál.

Cím

Neogótikus kastély - déli torony
Fő utca 1006/18
924 01  Galánta

Hogy jut el hozzánk?

Információs iroda

Matúšova zem

Elérhetőség

tel.: +421 907 489 106 
email: kancelaria@matusovazem.eu

 

Nyitvatartás

Kedd - Szombat: 9,00 - 16,00 óra
Vasárnap - Hétfő - zárva